Lt. Collins Apartment

The site: 94m2 

The project: 1920’s Apartment - Internal Alterations & Refurbishment

The location: CBD, Melbourne

Living in the midst of Melbourne’s CBD and wanting a sanctuary to escape the busy world was how this project was approached. With an unusual and quirky brief together with a unique apartment space, our clients were looking for a solution that was anything but typical. The wish list went along the lines of “monkey bars hanging from ceiling, reading nook, kids space, integrated gym equipment, a conversation pit, an overall fun place to grow up and … a rock climbing wall'.

Naturally, the project came with issues often found in an apartment - limited living space, minimal storage and reduced sunlight - made all the more challenging by facing predominantly South. Fortunately though, the ceilings were generous, the existing steel windows beautiful and we had an enthusiastic client who was willing to leave conventional design at the door.

We developed a design that repositioned the spaces for living & entertaining to the outer edges of the floor plan to make the most of the natural light, views into the city laneway below and showcase the steel windows. The floorplan was modified not only increase the size of the living areas but to include an additional small bedroom / future study space for the youngest member of the family.

The challenge was then to inject a vibrancy and light into the internal spaces of the apartment, which we achieved by using semi transparent polycarbonate panels in place of traditional plasterboard walls and reflective, bright materials and finishes throughout - particularly in the kitchen where a chalky blue cabinets and bronzed mirror splashback provided a sophisticated yet playful vibe.

One of the key design elements was an internal balcony ‘winter garden’ space perfect for much needed reflection and quiet contemplation away from the hustle of the city below and outside-like space for a most beloved bulldog. The most surprising element however was the integrated plywood rock climbing wall running the full length of the hallway.

The key space spacing strategies in this project included;

  • wherever possible taking advantage of the 3.0m ceilings by including efficiently designed built in cabinetry with high level storage, incorporating architectural features such as a rock climbing wall to allow for the space to be used vertically (quite literally)
  • Rejecting conventional floorplan design / layout in order to prioritise size and locations of rooms to suit our client and therefore improving the livability and longer term viability of the apartment as a family home.
  • Intelligent use of materials to allow natural and artifical light to bounce off or filter through the apartment.
  • Add an outdoor space where previously there was none.

The result was a completely personal and unique home with many elements to keep the kids (and kids at heart) happy.

Project Status: Completed

Credit: Tatjana Plitt Photography

Awards: 2018 Dulux colour awards finalist!!!  Check it our below;

http://colourawards.dulux.com.au/winners-finalists-2018-multi-residential-interior.html